Ideologic

Ideologic

Stephen O’Malley

PAN SONIC special on Swedish National Radio

Posted: May 2, 2010

PAN SONIC special on Swedish National Radio

Great show on Finnish Lords: Pan Sonic... listen to an mp3 of the broadcast here.

ONE OF THE GREATEST!

Ström spellista 17 mars 2010

1, Panasonic: ”Urania”. Vakio. CD 1995. Blast First (BFFP 118 CD)

2, Pan Sonic: ”Arktinen”. Kesto (234.48:4). CD 2004. Blast First (BFFP 180BX)

3, Panasonic: ”Uranokemia”. Osasto EP. CD 1996. Blast First (BFFP 128CD)

4, Vainio/Väisänen/Vega: ”Endless”. Endless. CD 1998. (BFFP 147CD)

5, Angel: ”Highrise 1”. Hedonism. CD 2008. Editions Mego (eMEGO 093)

6, Pan Sonic: ”Virta 1”. Katodivaihe. CD 2007. Blast First Petite (PTYT 007)

7, Panasonic: ”Virhe”. Vakio. CD 1995. Blast First (BFFP 118 CD)

8, Pan Sonic: ”Maa”. A. CD 1999. Blast First (BFFP149CD)

9, Mika Vainio: ”Vandals”. Vandal EP. 12” 2009. Raster-Noton (R-N 114)

10, Pan Sonic: ”Särmays”. A. CD 1999. Blast First (BFFP149CD)

11, Sunn O))) & Pan Sonic: ”Che”. Che. 10” 2009. Blast First Petite (PTYT 021)

12, Pan Sonic: ”Askel”. A. CD 1999. Blast First (BFFP149CD)

13, Mikkel Metal: ”Kenton (Marcel Dettmann Remix)”. Kenton EP. 12” 2009. Echocord Colour (Echocord Colour 07)

14, Materia: ”Arfricasia”. Ström i P2: Musiken från framtiden. Outgiven.

15, Geuder: ”Strömremix”. Outgiven.

(Artist: ”Låttitel”. Albumtitel. Format år. Skivbolag (katalognummer))

En av elektronikans mest stilbildande band är finska duon Pan Sonic. Deras samarbeten med andra artister har fått stor uppmärksamhet och deras sound är helt unikt.

För sjutton år sedan bestämde sig tre unga finska män för att starta ett band tillsammans. Namnet stal de helt fräckt från ett av världens största företag för elektroniska apparater: Panasonic. Sedan dess har de inte bara hunnit med att göra nyskapande elektronisk musik, de har också blivit stämda och tvungna att byta namn.

Precis som ett a föll bort i namnet, som blev Pan Sonic, har en av medlemmarna slutat. Idag är Pan Sonic en duo som består av Mika Vainio och Ilpo Väisänen. Tillsammans fortsätter de att göra musik som sprakar och skriker av ren kortslutningsenergi. På skiva och på scen har de övertygat år ut och år in.

Deras soloprojekt och samarbeten med andra artister är många och håller nästan alltid högsta klass. Ilpo och Mika har kort sagt nått legendstatus inom elektronikakretsar och anlitas också flitigt som ljudkonstnärer i olika konstsammanhang.

I kvällens avsnitt av Ström pratar de humor, stämningar, samarbeten, skivbolagsbråk och instrument som fått namn efter amerikanska porrstjärnor. Många av deras samarbetspartners berättar om vad det är som gör Pan Sonic så speciella.

Medverkar i programmet gör: Pan Sonic, Alan Vega/Suicide, FM Einheit/ex-Einstürzende Neubauten, Hildur Gudnadottir, Stephen O´Malley/Sunn0))) och Paul Smith som driver skivbolaget Blast First Petite.

Förutom Pan Sonic bjuder Ström också på ”vackraste ljudet” där en artist, dj eller klubbfixare väljer sitt bästa ljud. Ikväll är det Björn Berglund som väljer ett musikaliskt ljud som han alltid älskat.

Ström presenterar som bekant varje år en musikalisk uppgift för de bästa svenska producenterna inom elektronisk musik. Tidigare har de remixat pausfåglar, gjort ny musik för landssorg, skickat ut musik i Universum och gjort covers av den musik de hatar. Lagom till Ströms femårsjubileum blir årets uppgift den hittills svåraste. Det handlar om framtiden. Kan vi genom att studera historien bättre förutspå framtiden och kan vi göra detsamma med musikhistorien? Vilka faktorer styr hur framtiden kommer bli? Och hur den kommer låta. Artisterna kommer utifrån ett antal framtidsscenarier alltså skapa musik som ännu inte finns: Musiken Från Framtiden. Ikväll med artisten Materia.

Kvällens remix av Ströms signatur är gjord av Geuder som har har använt P2Ström appen på itunes store och laddat upp remixen som svänger som tusan. Du som är iPhoneanvändare: glöm inte att gå in och ladda ner appen P2Ström och remixa vår signatur. Gör du det riktigt bra spelar vi den i ett kommande program.

Onsdagen den 17 mars klockan 21.30–22.30 blir din radio Strömförande, torsdagen den 18 mars händer det igen i repris klockan 12.30. Efter det kan du lyssna på veckans program här på Ströms hemsida.

Låt Ström elektrifiera dina öron.

Foto: Anne Hamalain